--teknik memerahku--


 dulu mam penah ckp kan nk story teknik pemerahan mama, yes....mama xguna ape2 alatan sbb xmampu @ kedekut nak kuarkan modal yg beratus2... hehe,tu salah satunye..selain tu mama penah gak cuba pakai pam jenama PUREEN masa dalam pantang tp xkuor...sayu je tgok kuornye setitik2..kalo gtu bile nk penuh sebotolnye ye dak??? last2 mama try picit n tanpa diduga boleh upenye mengeluarkan susu pakai tangan..SUBHANALLAH...masa tu rasa kagum yang amat sbb br taw bahawasanya susu tu kuor dr liang yg banyak bukan dr satu liang sahaja!! akibat kekaguman yang amat mama teruskan aktiviti pemerahan menggunakan tangan sampai la mama bekerja sekarang..ALHAMDULILLAH sesi pemerahan pon tidaklah memakan masa yang terlalu lama untuk menghasilkan susu yang syamil perlukan so, mama decide utk terus je menggunakan cara pemerahan ini. bila da kerja mama br la dapat taw teknik pemerahan yang mam gunakan ni dinamakan teknik marmet kelas kaw ade nama saintifik bukan MERMAID taw?? mermaid tu ikan duyung yg tutup B die ngn cengkerang tu...bukan2 tu bukan!!! 

okehh....ni mama jlaskan sikit ape itu teknik marmet n cmne cr nk praktikkannye.
sumber: sape lagi KAK ENGKU lahhhh..syg KAK ENGKU!!!

Apa Itu Teknik Marmet?
Teknik Marmet adalah satu cara pengeluaran susu ibu menggunakan tangan semata-mata tanpa menggunakan sebarang alatan lain terutamanya pam.

Sekiranya teknik ini diamalkan dengan cara yang betul, kadar pengosongan kilang susu adalah jauh lebih baik daripada menggunakan pam (SETUJU!!! sbb bila mama pakai tangan ase ringan je b nih..hehehe,kurang berat mama). Ini kerana, kita lebih mengenali tubuh badan kita sendiri dan tahu di mana kunci atau pun aliran khusus yang perlu diperah(tambah siket selain taw kuncinye, kite sndri taw cmne nk rangsang badan kita untuk penghasilan susu yang lebih banyak, bg mama..let down reflex pon leh jd bnyak kali taw kalo mama wat rangsangan nih).

Di samping itu, Teknik Marmet ini juga sebenarnya mampu menghasilkan lebih banyak pengeluaran susu berbanding menggunakan bantuan pam. Mengapa ini berlaku? Ini kerana, apabila kita menggunakan tangan, maka berlakulah 'sentuhan kulit ke kulit' yang mana mampu merangsang penghasilan susu. Seterusnya membantu kita mendapat lebih banyak bilangan 'let down reflex' iaitu situasi di mana susu memancut keluar dengan kadar yang banyak dan laju tanpa perlu usaha yang banyak. Pada waktu ini, payudara kita akan mengalami rasa yang agak berdenyut dan membengkak.(xpe ase membengkak n berdenyut sikit jer...tapi hasilnya lumayan;))

Berbanding dengan pam yang semestinya berunsurkan plastik ataupun getah, menyebabkan tubuh badan kita tidak bertindak balas dengan sewajarnya bagi menghasilkan susu. Paling penting, Teknik Marmet tidak cerewet dan mudah diuruskan kerana ia hanya memerlukan tangan untuk memerah ;) (ini paling setuju...pegi mana2 melenggang jer....xyah bwk pape  hehe...botol utk simpanan susu jelah..n cooler bag)


Bahaya Amalan Teknik Yang Salah
Apa jua yang kita lakukan, pasti bakal mengundang padah jika tidak dilakukan dengan betul. Begitu juga dengan Teknik Marmet.

Teknik Marmet yang tidak dipraktiskan dengan baik bakal merosakkan jaringan ataupun aliran-aliran susu pada payudara. Ia juga boleh membuatkan payudara kita menjadi melecet, merah mahupun bengkak. Selain itu, kita sendiri pasti serik untuk memerah menggunakan tangan pada masa akan datang dek rasa sakit dan perit yang kita alami.


Cara Memerah

1. Teknik Marmet hanya memerlukan 3 jari iaitu ibu jari, jari telunjuk dan jari tengah.

2. Jari-jari ini perlu diletakkan di atas kawasan aerola (sedikit atas, lebih kurang 1cm dari kawasan aerola).

3. Letakkan ibu jari di bahagian atas aerola (kita panggil situasi pukul 12). Letakkan jari telunjuk dan jari tengah di bahagian bawah aerola (pukul 6).

Dapat dilihat, jari telunjuk dan jari tengah perlu berada setentang dengan ibu jari. Apabila jari telunjuk dan jari tengah berada pada kawasan 'pukul 5' sedangkan ibu jari di kawasan 'pukul 12', ia adalah salah. Begitu juga apabila jari bawah itu berbentuk melingkari payudara ia juga salah. Pastikan dengan teliti kedudukan ketiga-tiga jari ini.

4. Tanpa meregangkan jari, dorong jari-jari tadi ke arah dada. Individu yang mempunyai payudara yang bersaiz agak besar, perlu angkat payudara dahulu sebelum mendorong ke arah dada. Lakukan dalam gerakan memutar dan lembut seperti sedang menggeletek. Lakukan dari kawasan atas menuju sehingga ke aerola. Payudara juga boleh digoncang dengan lembut secara memutar.

5. Sewaktu jari-jari berada jauh dari kawasan aerola, gerakan ini dipanggil PUSH dan apabila jari-jari berada di kawasan aerola, ia dipanggil ROLL. Tekan kilang-kilang susu menggunakan jari dengan lembut sehingga kosong. Teknik yang betul tidak akan mendatangkan rasa sakit kepada anda. Pastikan anda menggunakan TIGA JARI yang dinyatakan tadi, bukan jari-jari lain mahupun tapak tangan.

6. Ulangi langkah secara berentak seragam, mengikut rythm. Push, roll, posisi jari yang tepat, push dan roll semula. Ulang sehingga kilang susu kosong.

7. Putar gerakan mengikut arah jam atau berlawanan. Pastikan kedudukan jari di dalam kedudukan 12-6, 11-5, 10-4 dan seterusnya. Jalani setiap putaran sehingga kilang susu kosong.

8. Gunakan tiga jari utama itu pada tangan bersamaan setiap payudara. Contohnya payudara kanan, gunakan tiga jari tangan kanan. Bagi payudara kiri, gunakan tiga jari daripada tangan kiri.

Elakkan! (jangan...jangan...jangan!!!)
1. Menekan sambil mendorong/mengheret jari jemari anda. Tindakan ini boleh membuatkan payudara melecet.
2. Menarik-narik puting payudara. Tindakan ini boleh merosakkan lapisan-lapisan lemak pada aerola.
3. Meramas-ramas payudara (squeeze). Tindakan ini akan melukai payudara anda dan memberi kesan kepada kilang susu anda. Payudara juga cenderung bengkak apabila anda melakukannya.

okeh itu sahaja lah tips yang di share kali nih....harap dpt menolong yer sesiapa yang turut berminat menggunakan teknik ini;) 
"MAJULAH PENYUSUSAN IBU UNTUK PERMATA NEGARA 
&
amp; PERMATA HATI KITA!!!!!"

2 comments:

  1. good info..nampaknye pasni kalo beranak aku kene berguru dgn ko plak la..sbb part BF ni aku mmg fail..uhuhuuu

    ReplyDelete
  2. no hal nad...banyak guru2 di alam maya ni tgl tekan jer;p

    ReplyDelete