wah2...siap ngn resepi bagai...xpe la...kite share2 la ilmu masak2 yg cetek di dada ni....
yang ni SIAKAP TIGA RASA versi mama...
sape2 yang nak tambah baik resepi ni pon buleh jugak..
mane taw kan lagi sedap dr versi mama nih;)
SELAMAT MENCUBA;)
Bahan-Bahan:
bawang merah
bawang putih
asam jawa
cili kering
2 sudu besar sos cili
1 sudu sos tiram
2 inci halia
2 batang serai
sebiji tomato
separuh batang timun
garam & gula secukup rasa
sedikit tepung gandum untuk menghilangkan hanyir ikan siakap
cara-caranya:
panaskan minyak dalam kuali, sambil2 tu boleh basuh ikan dengan tepung gandum. lepas basuh ikan tadi, bedakkan ikan tu dengan tepung gandum tu. bila minyak dah panas, masukkan ikan tadi.
goreng garing2 yer..baru lah crunchy masa makan tu nanti;)
ok, untuk buat sosnye kite kena panaskan minyak lepas tu tumis cili kering, bawang putih n bawang merah yang dikisar.masukkan sekali serai yang dihiris2 ngn halia.
bila da naik bau, masukkan sos tiram dan sos cili.kacau sebati, masukkan air asam jawa pulak. lepas tu masak jer lagi, masukkan garam n gula secukup rasa.
bila rasanye da ok. barulah masukkan tomato n timun yang dipotong2 dadu. kalau ade nenas lagi cun. baru la lengkap tiga rasa nye.
da siap, leh la hidang.....;)
bawang merah
bawang putih
asam jawa
cili kering
2 sudu besar sos cili
1 sudu sos tiram
2 inci halia
2 batang serai
sebiji tomato
separuh batang timun
garam & gula secukup rasa
sedikit tepung gandum untuk menghilangkan hanyir ikan siakap
cara-caranya:
panaskan minyak dalam kuali, sambil2 tu boleh basuh ikan dengan tepung gandum. lepas basuh ikan tadi, bedakkan ikan tu dengan tepung gandum tu. bila minyak dah panas, masukkan ikan tadi.
goreng garing2 yer..baru lah crunchy masa makan tu nanti;)
ok, untuk buat sosnye kite kena panaskan minyak lepas tu tumis cili kering, bawang putih n bawang merah yang dikisar.masukkan sekali serai yang dihiris2 ngn halia.
bila da naik bau, masukkan sos tiram dan sos cili.kacau sebati, masukkan air asam jawa pulak. lepas tu masak jer lagi, masukkan garam n gula secukup rasa.
bila rasanye da ok. barulah masukkan tomato n timun yang dipotong2 dadu. kalau ade nenas lagi cun. baru la lengkap tiga rasa nye.
da siap, leh la hidang.....;)
taraa...dah siap..anggunkan siakap ni posing dalam magkuk Pyrex mama yg baru beli;p |
0 menyerang hendap: