--kek batik roll--

wahahaha..lame xwat entry sal masakan kan?asik2 cite korset nk cantek n jenjalan je kan?;p
kali ni kite jamu mata tengok kek batik roll versi mama syamil;)

kek ni mama buat masa cuti bulan lepas..xdek ape nk buat dok umah last2 mama godek2 dalam gobok ade bahan2 nak buat kek batik nih...
cume kalo bese org buat kek nih pakai biskut marie, kali ni mama ubah selera pakai biskut cracker plak..
(ubah la sangat kan?padahal biskut marie xde dalam stok...;p)


oke bahan- bahan nak buat kek batik versi mama syamil;)

sebungkus biskut marie or biskut cracker (mama guna hup seng)


setengah cawan milo

setengah cawan susu pekat

satu sudu besar serbuk koko (mama guna Tudor Gold Cocoa Powder)


sebiji telur yg dipukul

dan 125gram butter...


mama hiris halus2 butter senang nti die nk mencair dalam periuk nanti.


cara-caranye:

masukan semua bahan kedalam periuk kecuali biskut dan butter.
masak sekejap, lepas tu masukkan butter.
 

kacau sebati butter n bahan2 lain sampai nampak cantik xmenggerutu macam gambar di bawah...


last sekali patah2 kan biskut ke dalam periuk dan tutup api.
kacau sebati, biar coklat tu sekata je kena kat biskut yg dah dipatah2 kan tu..

masukkan kedalam bekas lepas tu mampat2 kan adunan kek tu. lepas tu masukkan ke dalam peti ais utk beberapa jam..

HASILNYE.....


TADAAAAA~~!!~

ahahaha..mest amai yang pelik kan cmne mama punye leh jadik bulat gitu...
mama rollkan adunan dalam aluminium foil lepas tu ikat hujungnya...
so, bila potong hasilnye macam gambar di atas la;)

SELAMAT MENCUBA;)





0 menyerang hendap: