Hi squidward....saya nak masak kawan awak nih...hehehe...kite share resepi Ketupat Squidward k...
TQ encik Abul sudi mengshare resepi nih (>,<)
Resepi Ketupat Sotong @ Squidward
Bahan2nye:
- Sotong yang agak besar (sebab kalo da masak nti sotong ni akan mengecut)
- Beras pulut
- Gula Melaka (xda gula melaka, gula merah pon boleh)
- Santan ( mama guna sebijik, tapi cm terlebeh lak..actually separuh pon ok kot)
- Garam
- Daun Pandan
Cara2 memasak:
ok..mula2 cuci la sotong2 kamu itu dengan air bersih..lepastu cuci pulak beras pulut n kemudian bubuh santan n sedikit garam dalam beras pulut tu.
ni gambar sotong yang da siap di sumbat ngn beras pulut |
then, dengan kudrat yang ada, masukkan beras pulut kedalam sotong. jangan masuk penuh sangat nanti sotong akan jadi terlalu buncit bila masak.xcantek la kan sotong tu bila da obesiti;p
kepala sotong jangan dibuang pulak, cntumkan dengan badan sotong menggunakan lidi yer.
lepas tu, susunkan sotong n daun pandan ke dalam periuk
masukkan santan n gula melaka @ gula merah ke dalam periuk.panaskan die...kacau2 la sikit.
wah, bila da menggelegak tu bau die wallah taw....wangi pandan n sotong tu da bersatu mmg mantop lah...
then tunggu sampai pulut masak, caranye dengan cucuk sotong tu tengok pulut tu da masak ke belum. senangkan? lepastu hidang jer;)
taraaaa...sebijik cm kak tipah punye rasa nye...warna je lain sikit...mungkin da terlebih gula merah kot..hehe...lain kali leh inprove.....selamat mencuba;)
0 menyerang hendap: